Bateriile VRLA sunt frecvent intalnite si sub denumirea de acumulatori sigilati (SLA) si sunt de tip reincarcabil plumb-acid. Gratie constructiei lor, acestea nu au nevoie de intretinere in mod constant, necesitand o atentie minima. Din acest motiv, termenul de “intretinere” este unul impropriu. Se recomanda utilizarea acestora, mai ales pe o scara larga, la diferite dispozitive electrice portabile, deoarece produc costuri reduse comparativ cu alte tehnologii curente, ca de pilda litiu-ion.

Acestea se pot clasifica in trei categorii diferite: acumulatori VRLA gel, baterii sigilate cu celule umede VR sau AGM. In articolul de azi vom vedea care sunt caracteristicile a doua dintre ele, care sunt diferentele si asemanarile.

Acumulatori VRLA GEL

Electrolitul din bateriile cu gel comparativ cu forma lichida traditionala, este blocat permanent in stare vascoasa gelificata extrema, intre placutele de plumb. Deoarece nu contin electrolit lichid, aceasta nu se va scurge din baterii chiar daca aceastea sunt rasturnate.

In ceea ce priveste durata de viata in cazul bateriilor cu gel, situatia sta foarte bine, avand o durata de viata de pana la 10-12 ani. Pe site-ul celor de la E-acumulatori gasesti o multime de acumulatori atat VRLA gel, cat si alte tipuri.

O baterie cu gel este mai potrivita pentru aplicatii de descarcari adanci. Asta inseamna ca poate rezista la descarcari profunde fara a deteriora performanta bateriei. Cu toate acestea, cand temperatura scade sub 0˚C, datorita proprietatilor fizice ale electrolitului gelificat, puterea acumulatoarilor cu gel scade considerabil.

In cazul acumulatorilor cu gel, aplicatiile ideale sunt: aplicatiile marine, vehiculele electronice, scaunele cu rotile, scuterele, masinutele de golf, energia regenerabila si nu in ultimul rand, echipamentele profesionale pentru curatat pardoseli.

Acumulatori VRLA AGM

Electrolitul din bateriile AGM este complet absorbit in separatoare compuse din fibre de sticla absorbante. Acest lucru face ca momentul in care acumulatorul este intors pe o parte acidul sa nu curga din ele.

In ceea ce priveste durata de viata in cazul bateriilor AGM situatia sta foarte bine, mai ales in cazul in care nu se descarca mai mult de 60%. Pe site-ul E-acumulatori vei gasi o multime de modele de baterii AGM, alege un model si vezi mai multe informatii in descrierea produsului.

Bateriile de tip AGM rezista la curenti mari, aplicatii de mare putere si medii extrem de reci. Acestea sunt potrivite aplicatiilor de tip UPS, reglarea frecventei, iluminat de urgenta, sisteme de securitate.

In schimb, ambele tipuri de baterii sunt prevazute pe o singura parte cu supape speciale pentru reducerea presiunii, nu necesita intretinere pentru electrolit, se foloseste o reactie de recombinare pentru a impiedica scurgerea de gaze (hidrogen, oxigen) si sunt sigilate etans, ceea ce permite instalarea lor in orice pozitie (insa instalarea cu capul in jos nu se recomanda).

Atat acumulatori VRLA GEL cat si bateriile AGM au trasaturi similare. Ambele sunt de tip deep cycle, pot fi asezate in orice pozitie, se descarca incet si pot fi transportate usor, fara cerinte speciale.

Achizitioneaza cu incredere acumulatorii de care ai nevoie din magazinul online al celor de la E-acumulatori!

Iti recomandam sa cauti Ce alegi, acumulatori VRLA GEL sau AGM? la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.