Chiar daca apa ce curge la robinet este limpede, ea poate sa aiba in compozitia ei metale grele. Particulele de metalele grele, inclusiv fierul, nu au culoare, asadar nu se pot vedea cu ochiul liber in apa potabila. O statie de deferizare imbunatateste calitatea apei din acest punct de vedere, permintandu-ti sa bei o apa curata.

Poate ca ai auzit de anumite persoane ce au deficienta de fier, asadar vei crede ca un continut de fier al apei nu are cum sa fie nociv. Dar, fierul, ca si alte elemente utile corpului, trebuie sa fie prezente in anumite doze. Atunci cand dozele optime sunt depasite, incep sa apara probleme de sanatate.

Nu stii cum te poate afecta o cantitate mare de fier in apa de baut? Apa de baut cu continut de fier poate duce la probleme de sanatate din cauza expunerii zilnice la acest element si, implicit, ingerarea acestuia. Iata ce poate provoca un consum prea mare de fier.

Fierul poate permite cresterea coloniilor de bacterii

Multe tipuri de bacterii gasesc mediul propice de dezvoltare pe o particula de fier. Din pacate, bacteriile ce se dezvolta pe fierul din apa pot fi nocive pentru organismul uman. Odata ingerate, pot genera o varietate de probleme de sanatate.

S-a descoperit o legatura intre fier si acnee si alte probleme ale pielii

Pe langa faptul ca bem apa de la robinet si pielea noastra este expusa la continutul de fier din apa, de fiecare data cand facem baie sau dus. Expunerea frecventa a pielii la fier poate duce la probleme cu acneea sau poate agrava anumite afectiuni ale pielii. Se crede ca fierul poate infunda porii, ceea ce duce la aparitia cosurilor si a inflamatiei. Dar, particulele de fier pot si afecta celulele pielii, prin afectarea suprafetei acestora.

Daca tu sau cineva din familie suferiti frecvent de probleme ale pielii, vinovatul in acest caz poate fi fierul din apa. Desi medicamentele prescrise de un medic ar putea ajuta, in cele din urma ar trebui sa elimini fierul din apa, pentru a vedea daca pielea isi revine la normal. O statie de deferizare face acest lucru eficient si convenabil.

Excesul de fier iti poate afecta organele interne

Cum am spus mai devreme, fierul este unul din elementele necesare pentru bunul mers al proceselor interne din organism. De exemplu, are rolul de a transporta oxigen prin corp, pentru a alimenta celulele. Insa, daca nivelul de fier este prea mare, organele interne pot ajunge sa sufere.

Corpul nostru stocheaza fierul in organe, incluzand in ficat, inima si pancreas. Iar daca se stocheaza prea mult fier, o varietate de probleme de sanatate pot aparea, inclusiv otravirea cu fier. Cele mai frecvente simptome ale otravirii cu fier sunt:

  • Oboseala
  • Senzatia de slabiciune
  • Dureri articulare
  • Dureri abdominale

De asemenea, expunerea excesiva la fier poate duce la diabet, scaderea libidoului, sau chiar impotenta. Nivelul ridicat de fier din corp poate cauza insuficienta cardiaca sau hepatica. Este mai mult decat evident ca acestea sunt probleme deosebit de grave.

Alege sa bei apa purificata

Cum te poti feri de excesul de fier din apa potabila? Pentru a consuma apa de la robinet sau alta sursa de captare in siguranta, trebuie sa utilizezi un dispozitiv de filtrare adecvat. O statie de deferizare de calitate va indeparta atat fierul din apa, cat si manganul si hidrogenul sulfurat. Apa rezultata va fi curata si de calitate superioara.

Iti recomandam sa cauti Efectele nocive ale fierului in apa de baut la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.