Panourile fotovoltaice, sunt instalatii complexe care convertesc energia solara in energie electrica. In cazul panourilor fotovoltaice, este utilizata energia luminoasa, in comparatie cu panourile solare pentru incalzirea apei, unde se utilizeaza caldura oferita de razele soarelui. Sistemele de panouri solare off-grid sunt independente, neconectate la reteaua de energie electrica. Panourile produc energie electrica si o inmagazineaza in sisteme de stocare a

energiei.

 

Beneficiile si autonomia energetica pe care o aduce soarele este din ce in ce mai vizibila. Soarele fiind o sursa permanenta, regenerabila si inepuizabila de energie, prin instalarea panourilor fotovoltaice poti folosi energie electrica cu costuri minime. Durata de viata a acestor panouri este de 20 – 30 de ani, timp in care costurile initiale, de cumparare si instalare a panourilor se amortizeaza.

 

Intr-un sistem de panouri fotovoltaice independente, acumulatorii sunt elemente esentiale pentru stocarea energiei electrice produse. Bateriile sunt parti consumabile, din acest motiv, cumpararea unor produse de buna calitate asigura o utilizare prelungita. In functie de producator, sistemele de stocare a energiei au garantie 1 – 2 ani, totusi nu acesta este cel mai important aspect, ci durata de viata a acesteia.

 

Pentru a te asigura de calitatea stocarii energiei solare, trebuie sa achizitionezi baterii speciale pentru stocarea energiei solare. Toate bateriile solare, au durata de viata in functie de un ciclu de descarcare. Bateriile solare, au avantajul descarcarii lente si trebuie urmarit numarul de cicluri de descarcare la o descarcare constanta de 10 ore.

 

De exemplu: o baterie solara, la o descarcare maxima de 10% va rezista unui numar de 1000 de cicluri de descarcare. Acest lucru inseamna, ca bateria solara va trai 1000 de zile, aproximativ trei ani, daca se descarca 10% din capacitatea ei in fiecare zi. In cazul unei descarcari mai mari, de exemplu 20%, durata de viata se scurteaza si ajunge la 1 an, maxim 2 ani.

 

Un alt aspect important de care trebuie sa tii cont este sa alegi dimensiunea corecta a bateriilor. Bateriile solare pot fi de dimensiuni mici sau foarte mari. In general dimensiunea si greutatea corespund capacitatii de stocare. Tipul de baterii solare cuprinde multe dimensiuni, de la baterii solare care au sub 4 kilograme, pana la baterii solare care cantaresc peste 100 de kilograme. Daca ai nevoie de o capacitate mare de stocare, trebuie sa te asiguri ca ai spatiu suficient pentru a o depozita. Desi un sistem de baterii solare cu o capacitate mai considerabila poate fi o cheltuiala mare, cu o intretinere corespunzatoare, acestea ar trebui să dureze 5-10 ani.

 

Bateriile reprezinta un factor important in pretul final al unei instalatii fotovoltaice si din aceasta cauza multi vanzatori subdimensioneaza bancul de baterii. In acelasi timp, pretul redus va conduce la o durata de viata a bateriilor de maxim 2 – 3 ani.

 

Chiar daca nu este usor de gasit un adevarat profesionist, iti recomand sa discuti numai cu specialisti atestati si cu experienta despre investitia deloc neglijabila intr-un sistem fotovoltaic. Pentru informatii de specialitate si sfaturi de calitate in ceea ce priveste sistemele fotovoltaice, sistemele de stocare a energiei si toate celelalte lucruri de care ai nevoie pentru ca acest sistem sa functioneze fara probleme pe termen lung, consulta un specialist in domeniu.

Iti recomandam sa cauti Alege bateria solara potrivita la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.