Prietenii ti-au povestit de multe ori despre investiile lor fie intr-un sistem fotovoltaic off grid, fie intr-un sistem on grid, iar informatia pe care ai gasit-o pe internet te-a ajutat sa iti faci o idee despre cum functioneaza aceste sisteme de producere a energiei electrice. Pana la o decizie finala de a investi in acest sens, trebuie sa te asiguri ca detii resursele financiare necesare pentru un astfel de sistem. Decat sa faci investitii incomplete acum, adica sa iti achizitionezi doar o parte din acest sistem, mai bine astepti pana cand ai toti banii necesari. Insa despre ce costuri vorbim atunci cand ne dorim un sistem de panouri solare pentru o casa?

 

Este bine de stiut de la inceput ca nu exista preturi standard. Preturile difera de la o locuinta la alta in functie de mai multi factori. Printre acestia se numara dimensiunea locuintei si spatiului pe care vor fi montate panourile solare sau cele fotovoltaice care produc direct energie electrica, aceasta stabilind numarul de panouri solare necesar, nivelul de izolare termica sau pozitia casei.

 

In principiu, pragul de la care se porneste intr-o astfel de investitie este de 2000 de euro, pentru instalatii simple, locuinte mici care necesita un consum redus de energie electrica si pot ajunge la dublarea sau triplarea costurilor in cazul unor instalatii profesionale si complexe. In ceea ce priveste costurile panourilor, acestea variaza intre 200 si 500 de euro. Exista si varianta achizitionarii unor panouri solare second-hand care se gasesc pe piata din Romania si pornesc de la 60 de lei si ajung pana la 1500 de lei. Totusi, specilistii in domeniu recomanda o investitie de calitate intr-un sistem solar si alegerea unor produse durabile deoarece eficienta panourilor solare si a intregului sistem depinde de calitatea materialelor. Acestor aspecte se adauga si alegerea unor instalatori profesionisti.

 

Cel mai important aspect consta in faptul ca amortizarea acestei investitii se realizeaza intre doi si cinci ani. Astfel ca nu trebuie sa va faceti griji deoarece banii investiti vor fi recuperati din economiile facturilor de curent care pot ajunge pana la un procent de 60% calculat lunar.

           

Iti recomandam sa cauti Ce costuri presupune o investitie intr-un sistem de panouri solare pentru o casa la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.