Cu totii vrem sa evitam, cat mai mult posibil, stresul generat de vanzarea locuintei. Desi intreg procesul incepe cu afisarea proprietatii pe lista de vanzari vile in Ploiesti, spre exemplu, exista si alti pasi foarte importanti ce merita luati in seama.

Daca iti doresti sa iti vinzi proprietatea cat mai curand si fara prea mari batai de cap, ai mai jos cateva recomandari. Tine cont de ele si vanzarea locuintei nu va mai fi atat de greu de gestionat.

1. Angajeaza un agent imobiliar care cunoaste bine piata

Sunt persoane care evita colaborarea cu un agent imobiliar, din dorinta de a economisi niste bani. Dar, gandeste-te bine daca are rost sa iti pierzi timp si energie alergand de colo-colo, in loc sa lasi un profesionist sa se ocupe de tot ce este necesar. Pe langa asta, vei primi sfaturi de la o persoana cu experienta, care cunoaste bine piata. Astfel, te vei asigura ca pretul stabilit nu este prea mic, dar nici prea mare, intarziind vanzarea.

Pentru un comision mic, in comparatie cu munca ce trebuie depusa si valoarea imobilului, vei avea expunere maxima pentru anuntul de vanzare. De asemenea, totul va fi pus la punct pentru ca procesul sa se finalizeze in cel mai scurt timp. Retine, un agent de vanzare are ca scop vanzarea imobilului, la fel ca tine.

2. Pune la punct un program pentru vanzare

De indata ce ai luat decizia de a vinde, intra in legatura cu un agent imobiliar ce te poate ajuta. Daca exista probleme vizibile (conducta care curge, instalatie defecta), este indicat sa le rezolvi, pentru ca pot alunga potentiali clienti.

O alta recomandare ar fi sa faci curatenie, in detaliu, in fiecare camera a imobilului, inainte sa faci poze. Imaginile prin care prezinti proprietatea au un impact semnificativ asupra rezultatelor obtinute. Aranjeaza totul cat mai bine, pentru a face o impresie buna.

3. Nu-ti cheltui banii pe modificari inutile

Daca esti tentat(a) sa te apuci de renovat, crezand ca poti obtine mai multi bani asa, opreste astfel de porniri. Nu are sens sa iti cheltui bani pe tot felul de modificari ce poate nu vor fi pe gustul potentialilor cumparatori. In schimb, concentreaza-ti efortul pe a prezenta o locuinta curata, luminoasa si ordonata.

De exemplu, daca stratul de zugraveala este invechit si ai posibilitate, poti da un strat proaspat de zugraveala pe pereti. Sau poti vopsi usile/anumite corpuri de mobila, daca modelul si materialul iti permit asta. Renovarile masive implica un grad ridicat de risc, din moment ce noul proprietar s-ar putea sa nu le aprecieze.

4. Obtine imagini de calitate superioara

In ziua de azi, imaginile sunt necesare pentru vanzarea unui imobil. Majoritatea cumparatorilor incep prin a face studiu de piata, vizionand imaginile si caracteristicile ofertelor de vanzari. In acest mod, triaza ofertele si decid care din ele merita vazute la fata locului.

Din acest motiv trebuie sa dedici putina atentie imaginilor. Straduieste-te sa obtii poze de caliate si claritate superioara. Daca nu te descurci, ia in considerare colaborarea cu un fotograf. Un set de imagini bine facute te pot ajuta sa vinzi rapid proprietatea.

5. Pregateste documentele necesare pentru a vinde

Odata ce imobilul este la vanzare, aduna documentele necesare procesului de vanzare intr-un singur dosar si pune-le la indemana. Astfel, vei fi pregatit(a) pentru incheierea unui antecontract. Despre ce documente e vorba? Vei avea nevoie de actul de proprietate, certificat de casatorie (daca este cazul), extras de carte funciara (are valabilitate limitata), certificat de performanta energetica, certificat fiscal (dovada stingerii impozitului).

Atunci cand colaborezi cu un agent imobiliar, acesta se va ocupa, pe cat posibil, de intocmirea actelor necesare.

6. Fii pregatit(a) sa platesti taxele notariale pentru tranzactie

Atunci cand vinzi un imobil, va trebui sa fii pregatit(a) financiar sa acoperi anumite cheltuieli. In primul rand, trebuie sa achiti impozitul pentru imobil, daca nu ai facut asta. Un imobil cu datorii la consiliul local nu se va putea vinde. Apoi, trebuie sa achiti taxele notariale. Valoarea acestor taxe se stabileste de catre notar, in functie de valoarea imobilului. Daca vrei sa te pregatesti, discuta cu un notar pe acest subiect.

Daca ai toate aceste aspecte pregatite, totul va merge ca la carte. Asadar, listeaza cu incredere anuntul la vanzari vile in Ploiesti sau ia legatura cu un agent imobiliar pentru aceasta parte. Si, bineinteles, pregateste-te sa primesti potentiali clienti in vizita.

Iti recomandam sa cauti 6 Pasi pentru a-ti vinde casa mai repede la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.