Sunt sigura ca sunt atat de multe lucruri pe lumea asta pe care nu le stiu. Chiar si despre cele mai banale lucruri din viata noastra putem gasi cele mai complicate si elaborate raspunsuri. Tot asa se intampla si cand vine vorba despre cartuse tonner pentru imprimanta.

hpclj4700_3-500x500

Niciodata nu am stat sa ma gandesc din ce sunt facute, cum sunt facute sau de cate resurse ai nevoie pentru asa ceva. Singurul lucru la care eram atenta erau cartusele, sa fie pline. Nu m-a interesant niciodata sa privesc dincolo de ultilizarea lor dar, din intamplare, am aflat o multime de lucruri interesante.

De exemplu, cu siguranta niciunul dintre noi nu s-a interesat cand au fost acestea inventate, cum s-au dezvoltat si alte date mai tehnice. Ei bine, daca nu stiai, primul cartus de imprimanta a fost folosit in 1978. De atunci acestea s-au dezvoltat si sunt din ce in ce mai eficiente.

Niciodata nu m-am intrebat din ce sunt realizate aceste tonnere de imprimanta dar am aflat ca pentru fabricarea unuia este nevoie de 2 litri de titei. Chiar daca le folosim zi de zi si sunt indispensabile pentru cei ce lucreaza mai ales la birou, nu ne dam seamana cat de toxice sunt. Cartusele sunt nedegradabile si polueaza mediul atat de mult incat reziduurile depuse in corpul uman pot provoca boli grave.

In tara noasta numarul cartuselor folosite si apoi aruncate este foarte mare. Acest lucru inseamna ca aproximativ 5-6 milione de cartuse de imprimnta se arunca la gunoi, iar acest lucru inseamna peste 50 de mii de metri cubi de deseuri. Cu acestea am putea umple 1000 de TIR-uri, insirate unul langa altul pe o distanta aproximativa cu cea dintre Vama Bors si Vama Veche.

Ceea ce e mi se pare ingrijorator e ca statisticile ne spun ca intr-o mie de ani, in Romania s-ar putea aduna peste 50 de milioane de metri cubi de cartuse, daca nu le-am recicla, iar cu acestea am putea acoperi suprafata unui judet. Cu totii stim ca nu stam prea bine la capitolul reciclare si ca suntem experti in a face lucruri uimitoare, dar care nu sunt neaparat foarte bune.

Luand in considerare aceste aspecte este important ca atunci cand vrem sa cumparam cartuse tonner pentru imprimanta sa acordam o atentie deosebita reciclarii dupa ce acestea au fost folosite. Un cartus se degradeaza in 1000 de ani, iar daca suntem neglijenti cu acest aspect, multe generatii se vor “bucura” de gunoaiele noastre.

Iti recomandam sa cauti Daca nu am recicla, am putea acoperi suprafata unui judet cu cartuse la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.