Masina ideala pentru cine are copii mici este cea care are usi doar in partea din fata sau un model ale carui usi se inchid automat in momentul in care masina porneste. Chiar daca este obligatorie folosirea centurilor de siguranta si pentru pasagerii din spate, copiii pot sa le desfaca si chiar sa deschida usa masinii in miscare, cu posibile consecinte nefaste.

Daca familia marita este un motiv pentru a se schimba masina, noua achizitie ar fi bine, de asemenea, sa aiba un portbagaj mare, caruciorul ocupand mult spatiu in acesta.

Echiparea masinii pentru copii pana la 12 ani

Conform Codului Rutier, ”Copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat în autovehicul.” In plus, mai multe teste au dovedit ca folosirea scaunului pentru copii mici – pana la 4 ani – care este pozitionat in sensul opus directiei de mers ofera mai multa siguranta acestora.

Iar copiii cu inaltime peste 1,35 m, dupa cum arata Codul Rutier, ”pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau a fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul”.

In plus, studii privind cel mai sigur loc din masina pentru pozitionarea scaunului pentru copii s-a dovedit a fi scaunul din mijloc de pe bancheta din spate, desi tendinta parintilor este de a folosi mai frecvent scaunul din dreapta, care pare sa faciliteze urmarirea copilului.

Obiecte folositoare in masina

Nu trebuie sa lipseasca din masina nici parasolare pe geamurile din spate, deoarece lumina puternica a soarelui poate fi foarte deranjanta pentru cei mici, care, fiind fixati in scaune, nici nu-si pot schimba pozitia. De asemenea, bancheta din spate ar trebui protejata cu huse suplimentare sau macar cu niste paturi de poliester, acestea fiind utile si daca micii pasageri adorm sau au nevoie de mai multa caldura.

Pe langa bagajul cu cele necesare care este purtat mereu cand se iese din casa cu copiii, parintii pot lasa in masina in permanenta servetele – umede si uscate –, jucarii sau carti care pot ocupa atentia celor mici.

Daca urmeaza o calatorie lunga cu masina, de mare folos sunt pernitele care sustin capul in timpul somnului, chiar si pentru bebelusi.

Iar linistea si voia buna pe bancheta din spate depind de parinti, care trebuie sa acorde mereu atentie si copiilor, desi nu este usor, mai ales daca in masina se afla un singur parinte, la volan, iar acesta trebuie sa fie atent si la condus masina, dar si la ce se intampla cu copilul sau copiii. O colectie de muzica pentru copii poate fi solutia pentru a atrage atentia si a mentine cat mai mult timp buna dispozitie in masina.

Iti recomandam sa cauti Ce nu trebuie sa lipseasca din masina unei familii cu copii mici? la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.