In prezent, traim schimbari de suprafata sau radicale, la absolut toate nivelurile si in toate aspectele vietii. Cine ar fi crezut ca si agricultura Romaniei va ajunge sa cunoasca schimbari si va da nastere unor idei inovatoare de afaceri? Vremurile agriculturii traditionale cu fructe si legume, cereale, vita de vie sau porumb au apus. E timpul culturilor si plantatiilor avangardiste.
Plantatia de afin. Printre cele mai profitabile investitii din agricultura romaneasca se numara practicele plantatii de afin. Pe langa faptul ca in Romania poti face rost de materie prima – butasii de afin de la cea mai mare pepiniera din Sud Estul Europei, Olunden, costurile de infiintare si intretinere pot scadea drastic, daca apelezi la fondurile europene. Profitul e de ordinul sutelor de mii de euro pe an, si aceasta de-a lungul unei perioade de 40-50 de ani.
Cultura de usturoi romanesc. Considerat un panaceu universal, usturoiul este un aliment medicament consumat la scara larga. Usturoiul este destul de sensibil la umiditatea stratului arabil, nu suporta umbra si nu este indicat sa-l cultivi alaturi de alte specii. Din pacate, doar 5% din usturoiul vandut in Romania este productie autohtona, restul provenind din China, Turcia sau Ungaria.
Cultura de mangold. Mangoldul sau sfecla elvetiana este ideala pentru agricultorii pasionati de trendul bio si merge excelent pe un spatiu mic. Se pot folosi semintele si frunzele acestui produs, deoarece seamana cu spanacul. In principiu, o legatura de 200-400 gr de frunze de mangold costa 5 lei. Sunt folosite pentru proprietatile lor benefice: sunt antiinflamatoare, bune digestive si contribuie la circulatia buna a sangelui.
Afacerea cu goji. O plantatie de goji da randament ridicat chiar si daca solul nu este fertil. Este rentabila prin rezistenta la temperaturi ridicate sau joase si prin pretul de vanzare al fructelor, frunzelor si al butasilor. Fructele de goji sunt cunoscute si apreciate la nivel global pentru aportul bogat de nutrienti, pentru proprietatile sale antiimbatranire dar si pentru preventia si vindecarea unor boli diverse.
Plantatia de lavanda. Avand in vedere faptul ca poti sa ajungi la un profit de 8000 de euro prin cultivarea “aurului mov”, multi proprietari de suprafete agricole mai mici sunt interesati de acest tip de plantatie de nisa. Chiar daca implica anumite costuri, se poate recolta manual sau automatizat, partea buna a plantatiilor este lipsa daunatorilor. In ceea ce priveste buruienile, pot fi indepartate cu ierbicid sau de mana, daca doriti o afacere bio.
Sincer, pe mine parca m-ar avantaja o plantatie de afin. Voua ce idee de afacere vi se pare mai buna?
Iti recomandam sa cauti Idei inovatoare in agricultura Romaniei la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.