Fie că vorbim de o tură pe cărări de munte, o plimbare cu bicicleta pe drumuri de țară sau chiar o experiență de cățărare pe stânci, turismul de aventură are tot mai mulți adepți. Pe lângă adrenalina și entuziasmul pe care astfel de experiențe ți le oferă, turismul de aventură aduce multiple beneficii stării tale emoționale, fizice și mentale.

Până la urmă, îmbarcarea într-o aventură este una din cele mai bune modalități de a descoperi lumea. Unii consideră acest tip de turism ca fiind “hrană” pentru suflet, din moment ce te ajută să te deconectezi de grijile cotidiene, permițându-ți să te simți liber(ă). Așadar, nu este de mirare că popularitatea lui crește tot mai mult. Dacă mai ai nevoie de motive în plus, iată o listă cu cele mai bune argumente.

Timpul petrecut în aer liber reduce stresul

Ai văzut vreodată fețele celor care se întorc din aventuri în natură? Mai mult ca sigur că au avut un zâmbet larg pe față atunci când te-au întâmpinat. Atunci când îți petreci zilele înconjurat(ă) de peisaje deosebite, orice stres pe care îl ai înmagazinat se va topi.

Studiile arată că și o simplă ieșire cu rucsacul sau o plimbare în natură îți va coborî nivelul de stres, crescând în schimb puterea ta de concentrare. Experiențele în natură, chiar și de durată scurtă, pot descrește acele modele de gândire ce au fost asociate cu anumite dezechilibre și afecțiuni mentale.

Așadar, cei care suferă de povara locuirii la oraș, un remediu bun ar fi evadarea în natură cât de des posibil.

Exercițiile fizice devin mai ușoare

Dacă te lupți să găsești motivația necesară pentru a fi într-o formă fizică mai bună, această informație îți va oferi eliberarea de care ai nevoie. Culoarea verde se consideră a avea un efect liniștitor asupra ochilor noștri.

Faptul că iarba, copacii și alte plante au culoarea verde ajută teoriei că natura ne face să ne simțim mai bine și ne motivează să facem exerciții fizice. Dacă nu crezi, poți să te convingi pe cont propriu. Atunci când faci exerciții în natură, vei simți un nivel de efort mai scăzut. De asemenea, vei simți și mai puține schimbări de stare. 

Te vei bucura de sentimentul de împlinire

Indiferent de vârsta pe care o ai, este posibil să ai un sentiment de realizare la încheierea unei aventuri. Cu cât este mai dificilă sarcina (provocările impuse de traseu, de exemplu), cu atât te vei simți mai realizat(ă) odată ce ai atins finalul aventurii.

Dacă transformi turismul de aventură într-un obiectiv personal, te vei bucura de un sentiment de euforie. Și se prea poate ca acest sentiment să rămână cu tine chiar și atunci când te vei fi întors acasă.

Crește nivelul de conștientizare a propriei persoane

Creșterea nivelul de conștientizare a propriei persoane este un efect secundar al călătoriilor. Turismul de aventură ne aduce mai aproape de sinele interior și ne dă șansa să ne examinăm și testăm propria persoană. Faptul că vom păși în necunoscut și că ne asumăm anumite riscuri ne face să realizăm că trebuie să fim mai atenți la ceea ce facem și la noi înșine.

Ne crește gradul de inteligență

Îți poți crește abilitățile de gândire de ordin superior atunci când te afunzi în natură. Dacă ai putea să îți scanezi creierul după încheierea exercițiilor fizice, mai mult ca sigur că ai observa o putere de concentrare mai mare și un nivel ridicat de activitate în cortexul prefrontal.

Mai mult decât atât, se va observa și un nivel de activitate ridicat în hipocampus, care este considerat unitatea principală de stocare a datelor. Ceea ce contribuie la creșterea inteligenței este faptul că turismul de aventură ne împinge să ne dezvoltăm noi abilități, pe măsură ce ne oferă noi provocări.

Tu când ai fost ultima dată într-o aventură? Avem o țară cu peisaje deosebite, dar și cu oportunități de a ne bucura de natură și activități pline de energie pozitivă.

Iti recomandam sa cauti De ce devine turismul de aventura atat de popular la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.