Niciodata nu este prea devreme pentru a economisi ca sa iti indeplinesti cele mai importante vise. Daca ai vazut deja anunturile de vanzari apartamente in Ploiesti, ti-ai facut o idee ce preturi au apartamentele din oras. Majoritatea cumparatorilor aleg un credit ipotecar pentru a-si cumpara primul apartament. Dar, chiar si asa, banca finantatoare va solicita plata unui avans. Pe langa asta, vei avea si alte cheltuieli (acte notariale, renovari, finisaje etc.)

Cu alte cuvinte, daca te gandesti la achizitia unui apartament, este bine sa incepi sa economisesti cat mai curand. Chiar daca nu vrei sa iti cumperi un apartament in viitorul apropiat, tot este bine sa ai un fond de economii pentru astfel de cheltuieli. Va fi o decizie inteleapta, ce iti va oferi confort si siguranta atunci cand vei decide ca e timpul sa te stabilesti la casa ta. Cu ajutorul sfaturilor de mai jos si cu putina grija, vei reusi sa pui bani deoparte.

Cunoaste-ti limitele

Tuturor ne place sa credem ca ne permitem anumite lucruri, ceea ce nu este neaparat rau. Da, este posibil sa iti permiti lucruri putin mai scumpe, dar daca iti doresti sa economisesti, cheltuielile in plus te vor impiedica sa faci asta. Este “doar” putin mai scump, iti vei spune. “Putin” mai scump azi, “putin” mai scump maine, si vei ajunge la concluzia ca nu ai reusit sa pui nimic deoparte.

De la valoarea chiriei lunare, a utilitatilor si pana la cumparaturile pe care le faci, pentru alimente si necesitati, totul va trebui luat in seama. Daca la final vei ramane cu bani in plus, atunci te poti gandi daca merita sa ii cheltui pe ceva anume. De accea, ai grija cum iti cheltui banii. Alege cu grija chiria si vezi cum poti reduce cheltuielile cu utilitatile (de exemplu, poate nu ai nevoie de un abonament atat de mare la telefonie mobila).

Creeaza-ti o evidenta a banilor incasati si a cheltuielilor, pentru a vedea unde pierzi bani si cum poti preveni cheltuielile inutile.

Acorda atentie facturilor

Cu totii avem facturi lunare ce trebuie achitate. Utilitatile, telefonia mobila, internetul, si alte servicii pentru care am optat. Daca ti se pare ca una din facturi este mai mare, vezi ce a dus la cresterea cheltuielii. Poate merita vazut daca gasesti alti furnizori pentru acelasi tip de serviciu, ce iti pot oferi un pret mai bun. Exista situatii cand simpla negociere la telefon cu un reprezentant al companiei te poate ajuta sa obtii un tarif mai bun.

Apoi, vezi ce abonamente platesti, dar nu folosesti. Aici facem referinta la abonamentele online. Folosesti acel abonament la Netflix sau YouTube, sau l-ai facut doar pentru ca toata lumea face asta? Putin cu putin, poti reduce din cheltuieli si adauga mai multi bani fondului de economii.

Imparte-ti bugetul cu atentie

Inainte de a face orice cheltuiala, este bine sa incepi cu impartirea bugetului disponibil in categorii. Este o regula foarte simpla pe care o poti folosi. 50% din buget il poti aloca cheltuielilor fixe, adica utilitati, chirie, polite de asigurari si alte cheltuieli ce trebuie facute. 30% din restul bugetului aloca-l cheltuielilor cu mancarea, combustibilului si micilor placeri (iesiri in oras etc.). Iar restul de 20% pune-i deoparte.

Trebuie sa ai grija sa te incadrezi in sumele setate si sa te tii de plan. Poti face anumite ajustari, lunar, in functie de ce ai nevoie. Dar, daca vei avea nevoie de bani suplimentari pentru o categorie, va trebui sa tai din alta. Poate va dura putin pana te vei obisnui cu astfel de obiceiuri, dar de indata ce iti intra in mana, iti va fi usor sa economisesti.

Cumpara doar ce ai nevoie

Cu siguranta ai cheltuit bani pe lucruri de care nu ai avut nevoie urgenta. Este in regula sa cumparam lucruri noi din cand in cand, dar trebuie sa stim si cand sa tragem linie. Asta daca dorim sa economisim bani, bineinteles. De aceea, inainte de a face o achizitie, intreaba-te daca ai cu adevarat nevoie de acel lucru.

Cand mergi la cumparaturi, du-te cu o lista facuta de acasa. Iti va fi mult mai usor sa cumperi cele necesare, fara a cheltui in plus pe lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie. Iar atunci cand cumperi alimente, achizitioneaza portii pe care le poti consuma. Vei ajunge sa arunci bani la cosul de gunoi daca acestea se altereaza inainte sa le consumi.

Toate aceste sfaturi par simple, dar pot fi de real folos atunci cand ne dorim sa economisim sume mari de bani. Multi dintre noi avem, de multe ori, cheltuieli ce pot fi evitate, spre beneficiul contului nostru de economii. Asadar, fii cu ochii pe anunturile de vanzari apartamente din Ploiesti, seteaza-ti un tel si incepe sa economisesti. Fii perseverent(a) si vei vedea ca visul tau nu este atat de departe.

Iti recomandam sa cauti Cum sa economisesti bani pentru primul apartament: sfaturi simple la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.