Consumatorii, atat persoane fizice cat si micile afaceri private pot anul acesta sa inceapa sa isi produca propria energie electrica cu ajutorul unor sisteme fotovoltaice si subventie de la stat pentru decontarea unei parti din sumele necesare pentru achizitionare si instalare. Daca pana acum, in anii trecuti micile afaceri puteau sa isi instaleze fara probleme sisteme fotovoltaice cu sau fara subventie si sa devina in acelasi timp si producatori de energie electrica pentru retea, acum si consumatorii casnici pot sa faca asta fara autorizatie si in cel mai scurt timp.

 

In iarna lui 2018 se scria ca este imposibil pentru un consumator casnic sa fie si producator de energie pentru retea. Era necesara o perioada foarte lunga de timp doar pentru avizare si chiar pentru a furniza energie electrica retelei fara sa primesti bani era nevoie de foarte multe acte. Acum, dupa 10 ani in care ONG-urile s-au luptat pentru ca si persoanele fizice sa poata sa isi instaleze sisteme fotovoltaice fara autorizatie si in timp foarte scurt, lucrurile stau mult mai bine.

 

Pentru o locuinta obisnuita, sunt suficiente panourile de 3KW sau de 5KW, in functie de consumul ei zilnic. Un sistem fotovoltaic on grid de 3KW este suficient daca ai o casa la tara, una pe care o folosesti ca pe o casa de vacanta si ajungi aici doar in unele weekend-uri. Curentul pe care panourile il produc atunci cand nu esti acasa poate fi injectat in retea, iar tu poti sa primesti o suma de bani pentru asta.

 

Indiferent ca esti un consumator casnic, sau ai o afacere mica sau mijlocie, azi poti sa iti instalezi sisteme fotovoltaice cu subventie de la stat, prin diverse programe guvernamentale, cum ar fi Casa Verde pentru consumatorii casnici sau Microindustrializare 2018 pentru intreprinderile mici si mijlocii.

 

Trebuie doar sa indeplinesti anumite conditii ca de exemplu la consumatorii casnici sa aiba acoperisul spre sud, sau la afaceri sa nu aiba datorii sau sa fi trecut cel putin un an de la infiintarea firmei.

 

Te-ai gandit sa iti instalezi si tu sisteme fotovoltaice? Acum este mai usor ca niciodata. Poti face asta chiar si ca persoana fizica. Pentru o locuinta e suficient o instalatie de pana la 5KW, iar cu subventia de la stat poti diminua substantial investitia initiala. Alege intre sisteme de 3KW si 5KW pentru acoperis de tigla sau tabla, in functie de tipul acoperisului tau.

 

 

Iti recomandam sa cauti Instaleaza-ti sisteme fotovoltaice cu subventie de la stat la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.