Îți dorești să încerci raftingul, dar îți este teamă?

Majoritatea experiențelor de rafting în România sunt foarte puțin periculoase, datorită faptului că râurile noastre au în principal ape liniștite. Apoi, mai jos ai o serie de sfaturi și recomandări astfel încât aventurile de rafting de care te vei bucura să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. Deci, nu ai motive pentru care să eviți sau amâni o astfel de experiență.

Ai grijă să primești (și să porți) echipament adecvat

Pentru că mulți dintre noi nu facem rafting în mod regulat, cei care se ocupă de organizarea unor astfel de activități trebuie să pună la dispoziția participanților echipament potrivit. Asta înseamnă vestă de salvare, costum de neopren și cască de protecție. Astfel, nu vei fi afectat(ă) de temperatura apei și vei fi în siguranță în orice condiții.

O recomandare ar fi să porți costum de baie pe sub costumul de neopren, ca să nu existe straturi prea groase de haine între neopren și piele. Evită să porți haine din bumbac, deoarece bumbacul îndepărtează căldura produsă de corp atunci când se udă și riști să ți se facă frig. Nu uita să ai protecție solară la tine și o pereche de ochelari de soare, în special în sezonul cald. Este foarte ușor să suferi arsuri solare atunci când plutești pe apă.

Fii atent(ă) la ce ți se spune înainte de a porni pe râu

Cei responsabili cu sesiunea de rafting vor împărtăși informații foarte utile înainte ca cineva să se urce în barcă. Pentru că vorbim atât de detalii ale experienței în sine (și la ce să te aștepți), dar și de aspecte privind siguranța, este foarte important să asculți tot ce se vorbește.

Vei afla cum se va desfășura aventura, la ce sa fii atent(ă), dar și cum să te protejezi pe parcursul coborârii pe râu și ce să faci în caz de urgență. Deși șansele ca ceva rău să se întâmple sunt minime, este reconfortant să știi ce poți face indiferent de situație și că ești pregătit(ă) corespunzător.

Poartă vesta și casca corect

Vei primi aceste informații în timpul discuției inițiale, cum am menționat mai devreme. Ai grijă să respecți indicațiile primite, pentru că siguranța ta depinde de acest echipament și modul de purtare. Nu-ți fă griji, deoarece fiecare participant va fi verificat de către ghizi, astfel încât să se elimine orice eroare.

Vesta de salvare ar trebui să se simtă pe corp ca o îmbrățișare strânsă, în timp ce casca trebuie fixată bine, dar fără a simți că te strânge de cap. Dacă nu ești sigur(ă) de anumite aspecte, nu ezita să pui întrebări. Este bine să lămurești orice neclaritate înainte să te urci în barcă, pentru că-ți va spori sentimentul de siguranță.

Ocupă partea din spate a bărcii

Partea din spate a bărcii este locul potrivit pentru o persoană nesigură sau ușor temătoare. Te sfătuim totuși să vorbești cu ghidul despre orice problemă, inclusiv dacă te simți agitat(ă). Atunci când stai în spate, vei fi mai aproape de ghid și nu vei fi stropit(ă) prea mult atunci când se formează valuri.

Dacă îi vei spune ghidului că te încearcă stări de agitație sau nervozitate, ți se va recomanda să stai în spate oricum. Să nu îți fie rușine să vorbești despre asta, pentru că te adresezi profesioniștilor care au de-a face cu astfel de cazuri frecvent. Pe măsură ce te simți mai confortabil, vei avea posibilitatea să avansezi spre vârful bărcii.

Nu toate experiențele de rafting în România sunt ca în filmele de acțiune, pline de adrenalină. Există și opțiuni de trasee pe ape line, cu dificultate scăzută. Așadar, poți încerca astfel de activități într-un mod liniștit și relaxant, mai apoi să decizi dacă vei dori să crești nivelul de dificultate.

Iti recomandam sa cauti Ce trebuie să faci pentru a te bucura de rafting în siguranță la reducere de pret de Black Friday 2023 in magazinele recomandate.